ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ မိခင္ေရာဗိုက္ထဲက သေႏၶသားပါ အာဟာရလိုအပ္ခ်က္ ျပည့္မီေစဖို႔ အစားအေသာက္မ်ဳိးစံုကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။
အဓိက စားသင့္သည္မ်ား
သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ဳိးစံု၊ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ေကြကာမ်ားမ်ား၊ အဆီနည္းအသား၊ ငါး၊ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္း အသင့္အတင့္၊ သၾကား၊ ဆားနဲ႔အဆီ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာအနည္းငယ္၊ အေျခာက္အျခမ္း လုပ္ထားတဲ့ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊
ပဲနီေလး၊ အခြံမာသီးနဲ႔ အေစ့အဆန္။
ေဖာလစ္အက္စစ္ (ေဖာလိတ္)
အမ်ဳိးသမီးတစ္ေယာက္ဟာ ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ အစားအေသာက္ကေန အနည္းဆံုး ေဖာလိတ္ ၆၀၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ခန္႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ေဖာလိတ္လိုအပ္ခ်က္က ပိုျမင့္မားလာပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ေမြးရာပါ ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ပါတဲ့ ကေလးေမြးဖြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ပါတဲ့ အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ေတြက ကၫြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကုလားပဲ၊ ပဲသီး၊ ပဲနီေလး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္တို႔ျဖစ္ၿပီး ေဖာလိတ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ လိေမၼာ္သီး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ပဲ၊ ဂ်ဳံ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ အသင့္အတင့္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက အာလူး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေျမပဲ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ စတာေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ တိရစၧာန္ အသည္းေတြမွာ ေဖာလိတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားေပမယ့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ မစားသင့္ေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္မႈမ်ားလို႔ပါ။
သံဓာတ္
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သံဓာတ္ လိုအပ္မႈကလည္း ျမင့္မားလာပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ကို ရရွိေစဖို႔ ေန႔စဥ္သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအစာ (ဥပမာ- အနီေရာင္အသား) ကိုစားတဲ့အခါ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ ေကာင္းေစဖို႔ ဗီတာမင္စီ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အရည္ (ဥပမာ- လိေမၼာ္ရည္) နဲ႔ တြဲေသာက္သင့္ပါတယ္။
အိုင္အိုဒင္း
အိုင္အိုဒင္းဟာ သိုင္းရြိဳက္ေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အေရးႀကီး သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ႀကီးထြားဖို႔နဲ႔ ဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ မလံုေလာက္တာေၾကာင့္ ေမြးကင္းစ ကေလးငယ္မွာ ဉာဏ္ရည္ ခ်ဳိ႕တဲ့တာနဲ႔ အ႐ိုးပံုပ်က္တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြက ပင္လယ္စာ၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ေရေမွာ္၊ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသားနဲ႔ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ေအ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္ေအ လိုအပ္ခ်က္မ်ားေပမယ့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အားေဆးေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္ေနတတ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ အလြန္အမင္းမ်ားရင္ ေမြးရာပါ ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ပါတဲ့ကေလး ေမြးဖြားႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။
မာလ္တီဗီတာမင္ ျဖည့္စြက္ေဆး
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္က သက္သတ္လြတ္စားသူျဖစ္ရင္၊ အစားအစာကို အလံုအေလာက္မစားတဲ့ ဆယ္ေက်ာ္သက္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျဖစ္ရင္၊ အရက္၊ ေဆးလိပ္နဲ႔ မူးယစ္ေဆးမွီဝဲသူ ျဖစ္ရင္၊ အဝလြန္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနရရင္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္အစံုပါတဲ့ ျဖည့္စြက္ေဆးကို လိုအပ္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚျခင္းႏွင့္ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ပ်ဳိ႕အန္မႈဟာ နံနက္ခင္းမွာ အဓိက ျဖစ္ေပၚတတ္သလို ကိုယ္ဝန္ပထမ သံုးလအတြင္း ျဖစ္ေပၚတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ေပၚတာနဲ႔ ပ်ဳိ႕အန္တဲ့ ေဝဒနာ သက္သာေစဖို႔ ေအာက္ပါအခ်က္ေတြကို လိုက္နာရပါမယ္။
- ႏွစ္နာရီ- သံုးနာရီၾကာတိုင္း ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါတဲ့ သေရစာ (ဥပမာ-သစ္သီး၊ ဆင္းဒဝွစ္ခ်္) ကိုစားေပးပါ။
- နံနက္ခင္း အိပ္ရာထခ်ိန္ ေပါင္မုန္႔၊ ဘီစကြတ္မုန္႔နဲ႔ ေကြကာတို႔ စားေပးပါ။ အိပ္ရာကေန ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထပါ။
- အစာစားခ်ိန္ တစ္ခ်ိန္နဲ႔တစ္ခ်ိန္ၾကား ေရအနည္းငယ္ ေသာက္ပါ။
- တစ္ခ်ိန္တည္းနဲ႔ အစာမ်ားမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ အဆီမ်ားၿပီး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ ကဲတဲ့အစာ မစားပါနဲ႔။
- သံပရာသီးစိတ္ လိုခ်ဥ္တဲ့အရာကို ငံုထားပါ။
- ျဖစ္ႏိုင္ရင္ မၾကာခဏ အနားယူၿပီး ေလေကာင္းေလသန္႔ ႐ွဴ႐ႈိက္ပါ။ ေလဝင္ေလထြက္ ေကာင္းၿပီး အနံ႔ဆိုးကင္းတဲ့ ေနရာမွာေနပါ။
- ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ေပၚလာရင္ အနံ႔ေမႊးတဲ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။
- ခ်င္း (ဂ်င္း) ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားပါ။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ရင္ပူျခင္း
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ရင္ပူတာက အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေဝဒနာပါ။ ရင္ပူတာကင္းေစဖို႔ ညဥ့္နက္ခ်ိန္ အစာမစားပါနဲ႔။ အစာစားၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ေကြးၫြတ္တာ၊ တစ္ခုခုသယ္မတာ၊ လဲေလ်ာင္းတာ မလုပ္ပါနဲ႔။ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ေကာ္ဖီကို အလြန္အမင္း မေသာက္ပါနဲ႔။ အိပ္ရာေခါင္းရင္းကို အနည္းငယ္ျမႇင့္ၿပီး အိပ္ပါ။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)Ref: By Good Health Originally posted on Yatanarpon- goodhealth - news-68539
By Health Articles
No comments:
Post a Comment