Saturday 20 October 2012

ေသြးဆံုးမႈေၾကာင့္ ဝျခင္းမဟုတ္ အဆီမ်ား ေနရာေရြွ ့ ျခင္းေၾကာင့္သာျဖစ္


ယခင္ကလက္ခံထားေသာ ေသြး ဆံုးလွ်င္ဝလာတတ္သည္ဆိုသည့္ အယူအဆမွားယြင္းေၾကာင္း၊ ခါးပတ္ လည္တဝိုက္အဆီစုလာျခင္းသာျဖစ္ ေၾကာင္း၊ ထိုအဆီမ်ားသည္လည္း တင္ပါးမွေရႊ့ေျပာင္းလာျခင္းျဖစ္ ေၾကာင္းသုေတသနေဆာင္းပါး တစ္ ပုဒ္အရသိရသည္။

ေသြးဆံုးသူမ်ားအတြက္ အျပည္ ျပည္ဆိုင္ရာလူ့အဖဲြ့အစည္း (International Menopause Society)၏ သုေတသီမ်ားက ေသြးဆံုးျခင္းနွင့္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ဆက္စပ္မႈရိွပံုကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
ေသြးဆံုးျပီးေနာက္ ကိုယ္အ ေလးခိ်န္တက္လာျခင္းသည္ ေဟာ္ မုန္းအေျပာင္းအလဲမ်ားေၾကာင့္ မဟုတ္ေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၾကသည္။ ေသြးဆံုးျပီးေနာက္ အမ်ိဳးသမီး ေဟာ္ မုန္းျဖစ္သည့္ အီစထရိုဂ်င္က်ဆင္း လာရာ ခနၶာကိုယ္အဆီျပင္ ျဖန့္တည္ ပံုေျပာင္းလဲျပီး တင္ပါးမွအဆီမ်ား ဝမ္းဗိုက္နွင့္ခါးတဝိုက္ ေျပာင္းေရႊ့စု ေဝးလာသည္ဟု သုေတသီမ်ားကဆို ထားသည္။
အေနာက္တိုင္းအမ်ိဳးသမီး တစ္ ဦးသည္ အသက္ငါးဆယ္ေက်ာ္လာ သည္နွင့္ တစ္နွစ္လွ်င္ ဝ.၅ ကီလို (၁.၁ ေပါင္)ခန့္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ တက္လာသည္ဟု ယခင္ကသုေတသနျပဳထားခဲ့ျကသည္။ ကိုယ္အေလးခိ်န္ တက္ျခင္းမွာ မ်ိဳးဗီဇေၾကာင့္ျဖစ္ တတ္ျပီး အမူအက်င့္မ်ား ၊ အထူး သျဖင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈနည္း သည့္ ေနထိုင္မႈပံုစံ၊ အဆီနွင့္သၾကား ဓါတ္ကဲသည့္ သေရစာစားသံုးမႈတို့ ေၾကာင့္လည္း ေသြးဆံုးျပီးေနာက္ ကိုယ္အေလးခိ်န္တိုးလာတတ္သည္။
''သုေတသနရဲ့ ဆိုလိုရင္းက ေတာ့ ေသြးဆံုးခါနီးအမ်ိဳးသမီးေတြ အေနနဲ့ ကိုယ္အေလးခိ်န္ျပႆနာ မေပၚေသးခင္ကတည္းက ကိုယ္အ ေလးခိ်န္မတက္ေအာင္ ျပင္ဆင္ထား ရပါမယ္။ ေသြးမဆံုးေသးလို့ ကိုယ့္ ကိုယ္ကို ဂရုမစိုက္ျဖစ္ေသးရင္လည္း ေသြးဆံုးတဲ့အခိ်န္ေရာက္လာတာနဲ့ ကိုယ္အေလးခိ်န္မတက္ေအာင္ သတိ ထားထိန္းသိမ္းတတ္ဖို့လိုပါတယ္'' ဟု သုေတသနကိုဦးေဆာင္သူ ေဒါက္တာ ဆူဆန္ဒါးဗစ္စ္က သတင္းစာရွင္း လင္းပဲြတစ္ခုတြင္ ေျပာျကားသည္။
ေသြးဆံုးျပီးေနာက္ ဝလာျခင္း သည္ ထိန္းသိမ္းရခက္သည့္ ေဟာ္ မုန္း အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ အဆီေရြ့လ်ားမႈနွင့္ အျပဳအမူအမွား မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ရာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးခိ်န္နီး ကပ္လာသည္နွင့္ အစားအေသာက္ဆင္ျခင္ျခင္း၊ ကိုယ္ လက္လႈပ္ရွားေနျခင္းျဖင့္ အဝလြန္ျခင္း ကိုတားဆီးနိုင္ေၾကာင္း အဆိုပါ ပုဂၢိဳလ္က ထပ္ေလာင္းေျပာၾကား သည္။
သုေတသနကို ၁၈.၁ဝ.၂ဝ၁၂ တြင္က်ေရာက္သည့္ ေသြးဆံုးေဝဒနာ ကမၻာ့အထိမ္းအမွတ္ေန့ (World Menopause Day) မတိုင္ခင္ထုတ္ ေဝသည့္ Climacteric ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ေဇာ္ကို
Source: MDI

By Health Updates Journal

No comments:

Post a Comment