Saturday, 29 September 2012

စပ်စ္သီးအေစ့ ပိုလီဖီေနာမွ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္

ေမာင့္ဆိုင္ႏိုင္း ေဆးေက်ာင္းမွ သုေတသီမ်ားရဲ႕ ရွာေဖြေတြ႕ရွိခ်က္အရ သဘာဝ အန္တီေအာက္စီးဒင့္ ျဖစ္တဲ့ စပ်စ္သီး အေစ႔ရဲ႕ ေပၚလီဖီေနာဟာ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါကို ကာကြယ္ တားဆီးရာမွာ အေထာက္အကူ ေပးေၾကာင္း ေျပာပါတယ္။
ဂီယူလီအိုပါစီနက္တီ (Giulio Pasinetti) ဦးေဆာင္ ျပဳလုပ္တဲ့ အဆိုပါ သုေတသန ရလဒ္ကို Alzheimer's Disease ဂ်ာနယ္ေဆာင္ရဲ႕ အြန္လိုင္းမွ ထုတ္ျပန္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

ယခု ေတြ႕ရိွမႈဟာ စပ်စ္မွ ထုတ္ယူတဲ့ ေပၚလီဖီေနာကို အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ တားဆီးေရး စြမ္းေဆာင္ႏိုင္မႈအတြက္ ပထမဆံုး ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ Minnesota နဲ႔ Pasinetti တကၠသိုလ္မ်ားမွ သုေတသနရွင္ အဖြဲ႕မ်ား အတူ ပူးေပါင္းၿပီး စပ်စ္သီး ပိုလီဖီေနာနဲ႔ ပတ္သက္တဲ႔ စမ္းသပ္ ခ်က္ကို ႂကြက္ကေလးမ်ားနဲ႔ စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ လိုမ်ိဳး အာ႐ုံေၾကာ အဆိပ္မိတဲ့ ေရာဂါမွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ စမ္းသပ္ ကုသ ၾကည့္ၿပီး ေနာက္ မွတ္ဥာဏ္ ဆံုး႐ံႈးမႈေတြ တျဖည္းျဖည္း ေလ်ာ့နည္း လာေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

ယခင္ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရ စပ်စ္သီးအေစ့ ပိုလီဖီေနာကို ဝုိင္အနီ (Redwine) ထဲမွာလည္း ပိုလီဖီေနာ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေၾကာင္း သိရၿပီး ဝုိင္နီ ေသာက္သံုးမႈ မ်ားလာတာနဲ႔အမွ် အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါဟာ တျဖည္းျဖည္း ေပ်ာက္ကင္း ေလ်ာ့နည္းလာမွာ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။

အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနတဲ့ လူနာမ်ားကို ေဆးကုသရာမွာလည္း စပ်စ္သီးအေစ့ ပိုလီဖီေနာကို စားသံုးေပးျခင္းအား ေရွးဦးကုသနည္း တစ္ခုအျဖစ္ အသံုးျပဳသြားမယ္လို႔ Pasinetti မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသြားပါတယ္။ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ား ယိုယြင္း ပ်က္ဆီးၿပီး ဆဲလ္မ်ား ေသသြားျခင္း ျဖစ္တဲ့အျပင္ မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လုပ္ကိုင္ေဆာင္ရြက္မႈမ်ား ဆံုး႐ံႈးသြားေစတဲ့ ေရာဂါ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရွိရပါတယ္။

By Royal Hero Media

No comments:

Post a Comment