Thursday 11 October 2012

အစာ နည္းနည္းစားၿပီး စိတ္ေက်နပ္မႈ ရ ေအာင္ ဦးေႏွာက္ကို လွည့္စားနည္း ေလးသြယ္


အစာကို အလြန္အကၽြံ စားတာဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစတဲ့ အဓိက
အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာေၾကာင့္ ေလာင္ကၽြမ္းမႈ မရွိတဲ့ ကယ္လိုရီေတြကို ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အဆီအျဖစ္
သိုေလွာင္ထားပါတယ္။ အစာကို လိုတာထက္ ပိုစားမိတာေၾကာင့္ မလိုလားအပ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္အပိုေတြ ရရွိေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာနည္းနည္း စား႐ံုနဲ႔ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစဖို႔ သင့္ဦးေႏွာက္ကို ဘယ္လို လွည့္စားရမလဲဆိုတာ သိေစဖို႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) ထမင္းပန္းကန္၊ ဇြန္း၊ ပန္းကန္လံုး စသည္တို႔ကို ပိုေသးငယ္ေသာ အမ်ဳိးအစား သံုးပါ
ေကာ္နဲလ္ တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ ထမင္းပန္းကန္၊ ဇြန္းနဲ႔ ပန္းကန္လံုးတို႔ကို ပိုမို ေသးငယ္တဲ့ အရြယ္အစားေတြနဲ႔ စားေပးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္သူေတြကို ေရခဲမုန္႔ ေကၽြးခဲ့ရာ ပန္းကန္လံုးႀကီးႀကီးနဲ႔ စားသူေတြက ေသးငယ္တဲ့ ပန္းကန္လံုးနဲ႔ စားသူေတြထက္ ေရခဲမုန္႔ကို ၃၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားျဖစ္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါဟာ ေသးငယ္တဲ့ ပန္းကန္နဲ႔ စားေပးရင္ ကယ္လိုရီ နည္းနည္းနဲ႔ စိတ္ေက်နပ္မႈကို အျမန္ရရွိေစတာေၾကာင့္ပါ။
(၂) မသန္ေသာ လက္ျဖင့္ သေရစာစားပါ
တီဗီၾကည့္ရင္း သေရစာေတြကို အဆက္မျပတ္ စားမိတာေၾကာင့္ မလိုလားအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီ အပိုေတြကို ရယူမိေစပါတယ္။ ေတာင္ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ညာသန္သူေတြ အေနနဲ႔ အစာကို ညာလက္နဲ႔ အဆက္မျပတ္ စားတာေၾကာင့္ အစားအစာကို ပိုစားျဖစ္ေစၿပီး မသန္တဲ့လက္ (ဥပမာ- ဘယ္လက္) နဲ႔ စားတာေၾကာင့္ သေရစာကို နည္းနည္းစား႐ံုနဲ႔ ေက်နပ္မႈ ရရွိေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၃) အစားအစာမ်ားကို မျမင္ရေလ၊ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့နည္းေလ
ေလ့လာမႈအရ သေရစာကို ျမင္ေနရၿပီး လက္လွမ္းမီေနတဲ့ အေနအထားမ်ဳိးမွာ အစာကို ပိုစားျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အစာကို ျမင္ေနရတဲ့သူေတြက ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရတာေၾကာင့္ သေရစာေတြကို အလံုပိတ္ထားတဲ့ ေၾကာင္အိမ္ထဲ သိမ္းထားသင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၄) ပိန္ရွည္ေသာ ဖန္ခြက္ထဲ ထည့္ေသာက္ပါ
ေလ့လာမႈအရ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းလိုသူေတြ အေနနဲ႔ ခပ္က်ယ္က်ယ္ ဖန္ခြက္ထက္ ပိန္ပိန္ရွည္ရွည္ ဖန္ခြက္ကို သံုးသင့္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ပိန္ပိန္ရွည္ရွည္ ဖန္ခြက္ထဲကို ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အရည္ ထည့္ေသာက္ရင္ အရည္နည္းနည္းပဲ ထည့္ေသာက္ျဖစ္တာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ ရရွိမႈ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ဇြန္
--------------------------------------------------------------------------
မူရင္းသတင္း-- GOOD HEALTH

By Aye Chan Mon

No comments:

Post a Comment