Saturday, 6 October 2012

အသားစားျခင္းေၾကာင့္ အမာရြတ္ထူ က်န္ျခင္းမဟုတ္ ...........


ခြဲစိတ္ၿပီးေနာက္ အမာရြတ္ထူက်န္ရစ္ျခင္းသည္ အသားစားျခင္းေၾကာင့္ မဟုတ္သည့္ အတြက္ ၾကက္သား၊ ဝက္သားစေသာ အသားငါးမ်ားကို ပံုမွန္စားေသာက္ႏိုင္ေၾကာင္း အေရျပား အထူးကုဆရာဝန္ ေဒါက္တာစိုးဝင္းဦးက ေျပာသည္။

အနာက်က္ၿပီးေနာက္ အမာရြတ္ျဖစ္ခ်ိန္တြင္ ဆဲလ္မ်ားက ဆက္လက္ အလုပ္လုပ္ ေနေသာေၾကာင့္ အသားတက္ျခင္း မရပ္တန္႔ႏိုင္သည့္အတြက္ အသားတိုးကာ ျဖစ္ေပၚလာေသာ အမာရြတ္အထူ အမ်ိဳးအစား ကီးလြိဳက္ (Keloid) သည္ အဓိကအားျဖင့္ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇႏွင့္ သက္ဆိုင္ၿပီး ဒဏ္ရာ အမာရြတ္မ်ားကို အဆမတန္ ကုတ္ျခစ္ဖိဆြျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ဆိုသည္။

“အနာ ျဖစ္ၿပီးသြားတဲ့အခါ အမာရြတ္က ခ်ိဳင့္လို အခြက္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ေဘးႏႈတ္ခမ္းသားေတြက လက္ေခ်ာင္းလို ကားထြက္လာတာကို ကီးလြိဳက္လုိ႔ ေခၚတာပါ။

သူ႔ရဲ႕ အဓိက ျပႆနာက ယားတာပဲ။ ယားလို႔ ကုတ္တဲ့အခါ ကုတ္ျခစ္ရာေတြကို ဆြေပးသလိုျဖစ္ၿပီး အဲဒီကတစ္ဆင့္အမာရြတ္ ပိုႀကီးလာၿပီး ဒီေရာဂါ ျဖစ္တာပါပဲ” ဟု ေဒါက္တာ စိုးဝင္းဦးက ဆိုသည္။ “အမ်ားအားျဖင့္ ရင္ဘတ္၊ လက္ေမာင္း၊ ေက်ာအေပၚ ပိုင္းႏွင့္ နားေဖာက္သည့္ ေနရာမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိၿပီး ကာကြယ္ေဆး ထိုးထားသည့္ ေနရာ၊ မီးေလာင္ဖု ျဖစ္သည့္ေနရာ၊ ဝက္ၿခံဖုမ်ားကို အဆမတန္ညႇစ္သည့္ ေနရာတို႔တြင္ အမာရြတ္မ်ား က်န္ခဲ့ၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွ ကီးလြိဳက္ေရာဂါ ျဖစ္လာႏိုင္ေျခရွိျခင္း ျဖစ္သည္။

မ်က္ႏွာမွာ ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ အဖု အထစ္ ခ်ိဳင့္ခြက္ေတြ ျဖစ္လာၿပီး အလင္းျပန္မႈေတြ မညီေတာ့ဘူး။ အဲဒီအခါမွာ ကိုယ့္ကို ၾကည့္ရဆိုုးေစတယ္” ဟု ေဒါက္တာ စိုးဝင္းဦးက ေျပာသည္။

By Mg Mandalay

No comments:

Post a Comment