လၻက္ရည္ အေသာက္မ်ားသူမ်ားသည္ ဆီက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ရန္ အလား အလာ ပိုမ်ားသည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေလ့လာ ေတြ႕ရိွခဲ့ၾကသည္။ တစ္ေန႔လ်င္ လၻက္ရည္ ၇ ခြက္ႏွင့္အထက္ ေသာက္သူမ်ားသည္ တစ္ေန႔လ်င္ လၻက္ရည္ ၃ ခြက္ႏွင့္ေအာက္ ေသာက္သူမ်ားထက္
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေတြ႕ရိွခဲ့ၾကသည္။ ဂလပ္စကို တကၠသိုလ္မွ သိပ္ပံပညာရွင္မ်ားက လူ ၆၀၀၀ ေက်ာ္တို႔အား ဆယ္စုႏွစ္ႏွင့္ခ်ီ၍ ေလ့လာခဲ့ၾကၿပီးေနာက္ အဆိုပါ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ သတိေပးခ်က္ ထြက္ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္။
အဆိုပါ ပညာရွင္မ်ား၏ ရွာေဖြေတြ႕ရိွခ်က္သည္ ယခင္က ေလ့လာထားေသာ လၻက္ရည္ေသာက္သံုးျခင္းက ကင္ဆာေရာဂါအႏၲရာယ္ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ ဟူေသာ အႀကံျပဳခ်က္ႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ ျဖစ္ေနသည္။ ေဒါက္တာ ကာရွစ္ရွာဖစ္ ဦးေဆာင္ေသာ သုေတသနအဖြဲ႕က ယင္းေလံလာမႈကို ၁၉၇၀ ခုႏွစ္တြင္ စတင္ လုပ္ေဆာင္ခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္သည္။ သုေတသနျပဳ ေလ့လာ ခံခဲ့ရသည့္ အသက္၂၁ ႏွစ္မွ ၇၅ ႏွစ္ အတြင္းရိွသူမ်ားကို ၎တို႔၏ ပံုမွန္ လၻက္ရည္၊ ေကာ္ဖီႏွင့္ အရက္ေသာက္သံုးမႈအေၾကာင္း အျပင္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သည့္ အေလ့အထမ်ားကို ေမးခြန္းမ်ား အျပည့္အစံု ေမးသည့္အျပင္ ၎တို႔၏ ေယ်ဘုယ် က်န္းမာေရး အေျခအေနကိုလည္း ေမးျမန္း ေလ့လာ ခဲ့ၾကကာ ေရာဂါစစ္ေဆးမႈ ျပဳလုက္ခဲ့ၾကသည္။ လူေပါင္း ၆၀၁၆ ဦးအနက္မွ အေရအတြက္ ေလးပံုတစ္ပံုေအာက္ ရိွသူမ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ လၻက္ရည္ ၇ ခြက္ႏွင့္အထက္ ေသာက္သံုးခဲ့ၾကသည္။ ယင္းတို႔အထဲမွ ၆.၄ ရာခိုင္းႏႈန္းတြင္ ၃၇ ႏွစ္အတြင္း ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚလာခဲ့ၾကသည္ကို ေတြ႕ရိွခဲ့ရသည္။
ရတနာပံုဘာသာျပန္သတင္း
By Royal Hero Media
No comments:
Post a Comment