Sunday, 7 October 2012

ထမင္းစားၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္ခုႏွစ္ခ်က္...


ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိက အစားအစာမွာ ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ စားသံုးၾကသည္ျဖစ္ရာ ထမင္းစားၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္ ခုႏွစ္ခ်က္ကို ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။

(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္
...
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာသုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားအရ ထမင္းစားၿပီး စီးကရက္တစ္လိပ္ ေသာက္ျခင္းသည္ အျခားအခ်ိန္တြင္ စီးကရက္ ဆယ္လိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္အလမ္း
အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

(၂) သစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းမစားပါႏွင့္

ထမင္းစားၿပီး သစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းစားျခင္းသည္ အစာအိမ္ေလခံေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ား စားမည္ဆိုပါက ထမင္းစားၿပီး တစ္နာရီအလုိတြင္သာ စားသံုးသင့္သည္။

(၃) လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္

လက္ဖက္ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ပါဝင္ႏႈန္း ျမင့္မားၿပီး ၎သည္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ စားသံုးလုိက္ေသာ အစာရွိ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္မ်ားကို မာေက်ာေစသည့္အတြက္ အစာေခ်ရန္ အခက္အခဲ ျဖစ္ေစသည္။

(၄) သင္၏ ခါးပတ္ကို မျဖည္လုိက္ပါႏွင့္

ထမင္းစားၿပီး ခါးပတ္ကို ျဖည္လုိက္ျခင္း(တစ္နည္း အနည္းငယ္ေလွ်ာ့လိုက္ျခင္း)သည္ ဝမ္းအတြင္းရွိ အူကိုေခါက္ေစတတ္သည္။

(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္

ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ိဳးျခင္းသည္ လက္မ်ား၊ ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္မ်ားသို႔ သြားေသာ ေသြးပမာဏကိုတုိးပြားေစၿပီးအစာအိမ္တစ္ဝိုက္တြင္ ေသြးပမာဏ ေလွ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ အစာအိမ္ရွိ အစာေခ်စနစ္ကို အားနည္းေစသည္။

(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္

လူအမ်ားက ေျပာေနၾကသည္မွာ ထမင္းစားၿပီး လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ ေျခလွမ္းေပါင္း တစ္ရာ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်ၿပီး အသက္ ၉၉ ႏွစ္အထိ အသက္ရွည္ရွည္ ေနရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာဆိုေနၾကသည္ကို ၾကားဖူးပါသည္။ တကယ္ေတာ့ ထုိသို႔ျပဳလုပ္လုိက္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္သည္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအာဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္ အခက္အခဲ ျဖစ္သြားပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီး လမ္းမေလွ်ာက္သင့္ပါ။

(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္

ထမင္းစားၿပီး ခ်က္ခ်င္းအိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ စားသံုးေသာ အစာမ်ားသည္ ေကာင္းစြာ အစာမေၾကႏုိင္ေတာ့ေပ။

(ျပန္ၾကားေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ ေက်းလက္ လူမႈစီးပြားဘဝ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ စီစဥ္ထုတ္ေဝေသာ “လက္တစ္ကမ္းမွ ေရႊနည္းလမ္းမ်ား” စာအုပ္မွ ေဖာ္ျပပါသည္။)

News from : Richelle Ko

By Aye Chan Mon

No comments:

Post a Comment