Wednesday 24 October 2012

အူမႀကီးကင္ဆာ ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ ႏိုင္သည့္ နည္းလမ္းငါးသြယ္


၁။ ဓာတ္တုိး ဆန့္က်င္ ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ေသာ ေကာ္ဖီ ေသာက္ပါ

ေန႔စဥ္ ေကာ္ဖီသံုးခြက္ ေသာက္တာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ေၾကာင္း ဗင္ဒါဗစ္
တကၠသုိလ္မွ သုေတသီ ေတြက ဆုိပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြ ဟာ ေကာ္ဖီမွ Chlorogenic နဲ႔ Caffeic အက္စစ္ကုိ စုပ္ယူခဲ့ရင္ ကင္ဆာဆဲလ္ အျဖစ္ မေျပာင္းလဲ ခင္မွာပင္ ႀကီးထြားမႈ ရပ္တန္႔သြား တာေၾကာင့္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။

၂။ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာမ်ားကုိ နံနက္စာအျဖစ္ စားသံုးပါ

မနက္တုိင္း ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး ပါဝင္တဲ့ ေကြကာ (Bran Cereal) ကုိ ခြက္တစ္ဝက္စာ စားသံုး တာေၾကာင့္ အူမႀကီး အတြင္း ပံုမွန္ မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ႀကီးထြားမႈ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း USDA ရဲ႕ ေလ့လာမႈ အရ ေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။ အမွ်င္ ဓာတ္ေတြဟာ အူ အေျမႇးပါး ေတြကုိ ပ်က္စီး ေစႏုိင္တဲ့ သည္းေျခ အက္စစ္ ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္း လုိက္တာ ေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္ အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ထားႏုိင္လုိ႔ပါ။

၃။ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၈ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေအာင္ သစ္သီးမ်ားမ်ားစားပါ

ေန႔စဥ္ ခြက္ႏွစ္ခြက္ခဲြစာ သစ္သီး စားသံုး သူေတြဟာ ကင္ဆာ အႀကိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ အူမႀကီး အတြင္း အသားပုိ (Polyp) ထြက္ႏႈန္း ၃၈ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္း သြားႏုိင္ပါတယ္။ Polyp ရွိသူေတြဟာ ငါးႏွစ္မွ ၁၀ အတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္သြား တတ္လုိ႔ပါ။ သစ္သီးေတြမွာ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္လုိ႔ပါ။

၄။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား အသံုးျပဳပါ


နႏြင္းကုိ အဝါေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ ကာကူမင္ ျဒပ္ေပါင္းဟာ ၂၄ နာရီ အတြင္း အူမႀကီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကုိ ဖ်က္ဆီး ပစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ လူစီယားနား တကၠသုိလ္မွ သုေတသီ ေတြက ေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဟင္းခ်က္တုိင္း နႏြင္း အသံုးျပဳ ေပးပါ။

၅။ အရက္ပမာဏ ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ

ဝီစကီ၊ ဂ်င္မ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ေဗာ္ဒကာကုိ အပတ္စဥ္ ကုိးခြက္ထက္ ပုိေသာက္ သူေတြဟာ အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ သံုးဆ ပုိမ်ားတယ္လုိ႔ သုေတသီ ေတြက ဆုိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေန႔စဥ္ ဝုိင္အနီ တစ္ခြက္ ေသာက္တာ ဟာ ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ပါတယ္။ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဖေလဗုိးႏိြဳက္ေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။

By ၿမ၀တီ

Posted By : ၿမန္မာ့သတင္းမ်ားစုစည္းရာ (MNC)

No comments:

Post a Comment